Το ήξερες ότι με το να κοιτάς συχνά το κινητό σου γεμίζεις με ρυτίδες;

Το ήξερες ότι με το να κοιτάς συχνά το κινητό σου γεμίζεις με ρυτίδες;

Marianna Marmara - 20 Μαΐου 2020
Swipe to the left

Κάθε Κυριακή εμφανίζεται στην οθόνη του smartphone σου η εβδομαδιαία αναφορά χρησιμοποίησης του κινητού σου. Με δεδομένο πλέον ότι το κινητό είναι εργαλείο για τη δουλειά, αλλά και το socializing, ειδικά στην περίοδο του lockdown, το scrolling πήρε φωτιά. Μάλιστα, η Facebook ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω κορωνοϊού η επισκεψιμότητα των Facebook, Instagram και WhatsApp αυξήθηκε κατά 70%!

Αυτό σημαίνει κάτι πολύ απλό: Εκτός ότι με τόση πολύ έκθεση στο blue light της οθόνης του κινητού σου κουράζεις τα μάτια σου, εξουθενώνεις και το δέρμα σου. Για την ακρίβεια του προκαλείς πρόωρη γήρανση.

«Το blue light έχει τεράστια ενέργεια και επιπλέον είναι ικανό να εισβάλει πολύ βαθιά στο δέρμα» λέει στο αμερικανικό Harper’s Bazaar η ελληνικής καταγωγής διάσημη Αμερικανή δερματολόγος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Γέιλ Macrene Alexiades. Η ίδια μάλιστα αναφέρει πως συστήνει στους ασθενείς της να χρησιμοποιούν με μεγάλη προσοχή και φειδώ τις έξυπνες συσκευές, διότι εκπέμπουν ακτινοβολία UV η οποία ευθύνεται για καρκίνο του δέρματος!

«Ο ήλιος εκπέμπει τεράστιες ποσότητες blue light, το ίδιο κάνουν και οι οθόνες των tablets, samrtophones και υπολογιστών, αλλά σε πολύ μικρότερες δόσεις που δεν τις καταλαβαίνουμε» προσθέτει, επισημαίνοντας ότι εκεί ακριβώς έγκειται το πρόβλημα. Έτσι, ακόμη κι αν προσέχουμε όταν βγαίνουμε στον ήλιο ή αποφεύγουμε την ηλιοθεραπεία, αυτό δεν σημαίνει πως το δέρμα μας δεν είναι εκτεθειμένο στην ακτινοβολία UV που ευθύνεται για την επιδερμική γήρανση και τον καρκίνο του δέρματος.

Μάλιστα, το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Ενημέρωσης για τη Βιοτεχνολογία αναφέρει ότι η έκθεση στο blue light ακόμα και για μία μόλις ώρα την ημέρα, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στα λιπίδια και τις πρωτεΐνες του δέρματος που είναι υπεύθυνα για να κρατούν την υγρασία που χρειάζεται για την ενυδάτωσή της η επιδερμίδα.

Πώς θα προστατευτείς;

Η απάντηση είναι απλή: Φορώντας συνεχώς αντηλιακό ακόμη κι αν κάθεσαι στον καναπέ σου όλη την ημέρα. «Οποιοδήποτε αντηλιακό που περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου μπορεί να μπλοκάρει την εισβολή του blue light στην επιδερμίδα σου» αναφέρει η Alexiades. Επίσης, «η αργινίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της φωτογήρανσης και στην αντιμετώπιση του υπερχρωματισμού. Το οξείδιο του σιδήρου είναι ένα άλλο συστατικό που μπορεί να συμβάλει στη μείωση της ευαισθησίας στο blue light» προσθέτει κι επισημαίνει ότι πολύς καλός τρόπος πρόληψης και αντιμετώπισης των βλαβερών συνεπειών του blue light είναι τα αντιοξειδωτικά, όπως το πράσινο τσάι, η βιταμίνη C, το φουρουλικό οξύ, τα μπλε φύκια και το ρόδι. Για αυτό φρόντισε, η ενυδατική σου κρέμα να περιέχει τουλάχιστον ένα από τα παραπάνω συστατικά.

Πάτησε ΕΔΩ κι ΕΔΩ για να βρεις αυτά που χρειάζεσαι ώστε να θωρακίσεις την επιδερμίδα σου απέναντι στο blue light.