Βιταμίνη Ε: Γιατί πρέπει να την εντάξεις στη skin care ρουτίνα σου

Βιταμίνη Ε: Γιατί πρέπει να την εντάξεις στη skin care ρουτίνα σου

Marianna Marmara - 24 Ιουλίου 2020
Swipe to the left

Η βιταμίνη Ε θεωρείται ως ένα από τα πιο βασικά συστατικά των προϊόντων ομορφιάς εδώ και πολλά χρόνια. Οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει τα ευεργετικά για τον οργανισμό οφέλη της, αρχής γενομένης από τις τροφές στις οποίες περιέχεται, όπως το ελαιόλαδο.

Τι όμως κάνει στην επιδερμίδα σου η βιταμίνη Ε; Η χημικός καλλυντικών Νικίτα Γουίλσον, μιλώντας στο αμερικανικό Allure, εξηγεί πως με τον όρο βιταμίνη Ε, οι επιστήμονες αναφέροντα «στην οικογένεια υδατοδιαλυτών αντιοξειδωτικών». «Υπάρχουν οκτώ διαφορετικά είδη» τονίζει. Ωστόσο, όταν μιλάμε για βιταμίνη Ε στα skin care προϊόντα συνήθως, εννοούμε την τοκοφερόλη.

Όσο για τα θετικά της οφέλη για την επιδερμίδα, «τοπικά, η βιταμίνη Ε μπορεί να δράσει ευεργετικά για μια σειρά δερματικών “διαταραχών”», όπως αναφέρει η δερματολόγος Άβα Σάμπαν. «Βοηθά διάφορα είδη κυταρρικής ανάπλασης από το ηλιακό έγκαυμα μέχρι την επούλωση πληγών».

Πώς; Η επίσης χημικός καλλυντικών Τζίντζερ Κινγκ τονίζει τη σημασία της αντιοξειδωτικής δράσης της βιταμίνης Ε. Ως αντιοξειδωτικό λοιπόν, προλαμβάνει την οξειδωτική βλάβη των κυττάρων, συνεπικουρώντας στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών, που προκαλούν πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας. Για να έρθει σε αυτό το σημείο και να συμπληρώσει η Γουίλσον πως «οι ελεύθερες ρίζες έχουν την καταστροφική τάση να γίνονται σταθερές, και προκειμένου να το πετύχουν αρπάζουν από οπουδήποτε τύχει ηλεκτρόνια, συμπεριλαμβανομένου και του DNA, των πρωτεϊνών του δέρματος, των συνδετικών ιστών, αλλά και των κυτταρικών μεμβρανών». «Όσο περισσότερο καταφέρεις να ξεδιψάσεις τη δίψα των ελεύθερων ριζών για σταθερότητα, τόσο καλύτερα θα προστατεύσεις την επιδερμίδα σου και εδώ είναι που μπαίνει η βιταμίνη Ε» προσθέτει η Γουίλσον.

Η βιταμίνη Ε καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στο δέρμα, αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής ρύπανσης και της ηλιακής ακτινοβολίας. Επίσης, η βιταμίνη Ε ενυδατώνει βαθιά και θρέφει το δέρμα θεραπευτικά, καθώς δρα και ως αντιφλεγμονώδες.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν ενδείκνυται για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακμής και υπερβολικής λιπαρότητας. Αν δεν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, εδώ θα βρεις τα πέντε top προϊόντα για βαθιά ενυδάτωση με βιταμίνη Ε:

Lancôme - Advanced Génifique Sensitive Dual Concentrate

Clinique - Superdefense™ SPF 25 Fatigue + 1st Signs Of Age Multi-Correcting Cream for Drier Skin

Radiant - 24HR Cream Spf15

Dalon - Natura Detox Mask

Garnier - Bio Lavandin Day Cream